6 superjuna┼íkih skrivnosti za pove─Źanje produktivnosti na delovnem mestu

─îe bi lahko izbrali eno super mo─Ź, katera bi bila? Da bi leteli? Se spremenili v nevidnega? Preskakovali visoke zgradbe s samo enim skokom? ─îeprav bi bilo noro imeti katero koli od na┼ítetih super mo─Źi, stavimo, da bi ve─Źina podjetnikov in managerjev izbrala zmo┼żnost ve─Źanja produktivnosti na delovnem mestu.

Eloitte University Press, ki vsako leto naredi raziskavo v 10.000 organizacijah po celem svetu (140 dr┼żav), je v svoji raziskavi zapisal, da je v letu 2017 aktivno udejstvovanje zaposlenih na delovnem mestu spet padlo in sicer za 14 % v primerjavi s prej┼ínjim letom.

To je pa kar stra┼íljiva statistika! Dobre novice so, da ne potrebujete super mo─Źi za pove─Źanje udejstvovanja in produktivnosti va┼íih zaposlenih, ker ti bomo mi zaupali 6 super juna┼íkih skrivnosti za pove─Źanje produktivnosti na delovnem mestu.

1. Eliminirajte zlikovce

┼Że res, da ┬╗zlikovci┬ź na delovnem mestu ne streljajo laserskih ┼żarkov iz svojih o─Źi ali bruhajo ognjenih krogel, vendar so njihove metode uni─Źevanja prav tako efektivne. Tako imenovani toksi─Źni sodelavci uni─Źujejo motivacijsko atmosfero. Ko so prepu┼í─Źeni sami sebi in jih noben ne ustavi, boste lahko opazili, kako zaradi njih motivacija za─Źne upadati. ─îe niste del re┼íitve, ste potem takem del problema. Z izbiro prave strani poka┼żete svojo podporo delovnim in motiviranim delavcem, ki bi jim lahko rekli kar ┬╗junaki┬ź.

2. Skrbite za razvijanje spretnosti

Vaja dela mojstra! To velja tudi za super junake. Spiderman postane bolj spreten z vsako novo stavbo, ki jo prepleza. Bruce Wayne je postal bolj┼íi Batman s ─Źasom in treningom. Tudi Superman z vsakim novim premaganim nasprotnikom postane pametnej┼íi in bolj iznajdljiv. Brez prilo┼żnosti za razvijanje njihovih sposobnosti mogo─Źe sploh ne bi bili tako super. Forbesov urednik Frederick E. Allen pravi:

┬╗Delodajalci no─Źejo veliko vlo┼żiti v delavce, za katere predvidevajo, da ne bodo ostali dolgo. To pa povzro─Źi za─Źaran krog: Podjetja ne bodo usposabljala delavcev, ker lahko odidejo, in delavci ne bodo ostali, ker jih nih─Źe ne usposobi.┬ź

Kar pa je velika ┼íkoda, saj mladi dandanes motivacijo za delo pridobivajo prav iz mo┼żnosti za izbolj┼íevanje svojih spretnosti, u─Źenja in rasti na delovnem mestu. Sedaj, ko to veste, se lahko pravilno odzovete. Zaposlite lahko ljudi, ┼żeljnih znanja in rasti, ter jim omogo─Źite, da se razvijajo. Takrat ste zadeli na loteriji. Njihovo delo bo ustvarilo veselo in zadovoljujo─Źo kulturo, ki se bo prena┼íala tudi na va┼íe stranke.

3. Super hrana = super mo─Ź mo┼żganov

Ali lahko najdete super junaka, ki bi ga lahko opisali kot lenega in zaspanega? Se nam je zdelo, da ne. Super junaki so aktivni in polni energije, ki jo potrebujejo za njihovo skromno delo ÔÇô re┼íevanje sveta. ─îeprav va┼íi zaposleni ne re┼íujejo sveta dobesedno, se kvaliteta va┼íih produktov in kon─Źni uspeh podjetja direktno navezujejo na njihovo intelektualno mo─Ź. Zdrava prehrana dokazano izbolj┼íuje koncentracijo, ─Źuje─Źnost, re┼íevanje problemov in produktivnost. Na drugi strani pa z nezdravo prehrano tvegamo izgubo produktivnosti. ─îe potegnemo ─Źrto, bodo va┼íi zaposleni ─Źez dan postali la─Źni in posledi─Źno posegli po prigrizkih. Katere bodo izbrali, pa je v ve─Źini odvisno od njihove dostopnosti. Naj bo za vas to izziv, da pomagate va┼íim zaposlenim izbrati bolj primerno hrano za mo┼żgane. Da pa vam bo la┼żje pri izbiri, vam priporo─Źamo pester nabor okusnih prigrizkov Munchy Monday.

4. Bodite športni navdušenec

Ve─Źina super junakov je nenaravno mo─Źnih, kar jim omogo─Źi premikanje gora in metanje avtomobilov, kot da bi bili ti brez te┼że. Fizi─Źna mo─Ź je od super junakov nujno zahtevana. Brez nje bi njihova produktivnost trpela, ─Źe ne celo izginila. Fizi─Źna mo─Ź in pripravljenost nista zahtevani samo v slu┼żbi super junaka. Potrebni sta pri vseh zaposlenih na vseh delovnih mestih. Ko svojim zaposlenim omogo─Źite, da redno telovadijo, s tem ustvarjate atmosfero, kjer se bodo ljudje gnali, ne pa samo opravljali minimalnega dela, ki je potreben za njihov obstanek. Telovadba prispeva k produktivnosti s ─Źuje─Źnostjo. Ko telovadimo, se izbolj┼ía krvni pretok do mo┼żganov, kar nam zbolj┼ía koncentracijo in vodi do bolj┼íega odlo─Źanja. To ne pomeni, da moramo vsak dan narediti te┼żko kardio vadbo. Tudi majhne spremembe lahko izbolj┼íajo rezultat. Na primer, sprehod med malico ali pa hoja po stopnicah namesto dvigala. Nekatera podjetja presegajo majhne spremembe. Za primer vzemimo Boeing, ki je bil prepoznan kot podjetje z najbolj zdravim ┼żivljenjskim stilom zaposlenih. Prepri─Źani so, da so zaposleni, ki aktivno upravljajo s svojo zdravstveno in finan─Źno blaginjo, bolj produktivni, zadovoljni, in da v delo vlo┼żijo ve─Ź truda. V podjetje so implementirali ve─Ź programov, ki jim ponujajo mo┼żnost izpolnjevanja njihove blaginje. Tak program je Boeing on the Move, ┼íesttedenski izziv, kjer so udele┼żenci fizi─Źno izzvani. Pri tem se njihov napredek bele┼żi, dose┼żene osebne cilje pa nagradi. Vse to se finan─Źno spla─Źa, saj pove─Źanje gibanja pove─Źa krvni pretok, zmanj┼ía ┼ítevilo obolelih z osteoporozo, diabetesom in vaskularnimi boleznimi. Ves ta denar, ki bi ga porabili za zdravljenje teh bolezni in bolni┼íke dopuste, se lahko tako nameni za kaj drugega.

5. Razbijte stres

Ogromen zelen razbijalec stresa oziroma neverjetni Hulk je primeren za naslednjo skrivnost o produktivnosti. Hulkova mo─Ź sorazmerno nara┼í─Źa s stopnjo njegovega emocionalnega stresa, kar mu omogo─Źa izvajanje veli─Źastnih dejanj.

Vzpodbujajte pavze

Morda se sli┼íi to skregano z logiko, a jemanje rednih, kratkih pavzic pripelje do vi┼íje produktivnosti. Jack Groppel, doktor in soustanovitelj in┼ítituta Human Performance, v svoji raziskavi o po─Źitku navaja:

┬╗Nameren odmor, ki je lahko dolg le 1-2 minuti, nam omogo─Źi, da se na delo vrnemo mo─Źnej┼íi. Vzpodbudite zaposlene, naj si vzamejo nekaj minutk, da se odklopijo in kasneje priklopijo nazaj, ter se tako pripravijo na naslednji sestanek ali projekt.┬ź

Delajte kot pes s psom

Pravimo, da je pes ─Źlovekov najbolj┼íi prijatelj. Najverjetneje pa ne veste, da je tudi najbolj┼íi dru┼żabnik za zni┼żevanje stresa na delovnem mestu. Mislite, da je to privle─Źeno za u┼íesa? Raziskava, ki so jo naredili na Virginijski Commonwealth univerzi, pravi druga─Źe. Ne samo, da zni┼żujejo stres, na┼íi ┼ítirino┼żni prijatelji tudi pove─Źujejo prizadevnost in produktivnost.

Generalno gledano, ─Źe ga ohranjamo v ravnote┼żju, stres ni povsem negativen. Pravzaprav nam lahko da dozo adrenalina, ta pa nam v tistem momentu pove─Źa produktivnost. Vzpodbudite svoje zaposlene, da uporabijo stres za dobro (z zmernostjo). Z zagotavljanjem ravnovesja med stresom in metodami za njegovo zni┼żevanje bo v va┼íem delovnem okolju produktivnost za─Źela nara┼í─Źati.

6. Brez strahu, prepoznavanje je tu!

Ena temeljnih ─Źlove┼íkih potreb je ob─Źutek, da smo cenjeni in spo┼ítovani. Primerni in pravo─Źasni pohvali sledi motivacija, da ┼íe naprej ostanemo enako ali celo bolj produktivni. Zato je dobro, da v podjetju uvedemo nek sistem, preko katerega bomo prepoznali dobre delavce in jih za to tudi ustrezno nagradili.

Hoteli Walt Disney World Resort so s tak┼ínim programom za 15 % dvignili zadovoljstvo svojih zaposlenih. Rezultat osebja so merili njihovi nadzorni vsak dan v dolo─Źenem ─Źasovnem obdobju. To pove─Źanje zadovoljstva se je kasneje za─Źelo prena┼íati na zadovoljstvo njihovih obiskovalcev, kar se je za─Źelo kazati v tem, da so se gosti vra─Źali v njihove hotele, posledi─Źno pa jim je narasel prihodek.

Od vseh skrivnosti, ki smo jih danes delili z vami, je ta najverjetneje ena la┼żjih. Raziskave, ki jih je opravil dr. Bob Nelson, ka┼żejo, da 58 % delavcev redko oziroma nikoli ne dobi zahvale s strani svojega ┼íefa za dobro opravljeno delo.

Naj vas ne bo strah dajati pohval ali celo najeti nekoga, ki se bo v vašem podjetju ukvarjal s prepoznavanjem dobro opravljenega dela. Najmanjša pohvala lahko doprinese k precejšnji spremembi v morali, motivaciji in produktivnosti vaših zaposlenih.

Nekaj poslovilnih super juna┼íkih modrosti ÔÇŽ

Super junaki in generalni direktorji so si podobni v tem, da so oboji mo─Źni le toliko kot njihove najve─Źje prednosti. Za super junake so to njihove super mo─Źi, za generalne direktorje in managerje pa njihovi zaposleni. Zaradi teh prednosti imajo vsi ogromen vpliv, zato morajo ravnati odgovorno, da dose┼żejo ve─Źje dobro.

Ko se trudite zagotoviti vi┼íjo stopnjo motivacije, prizadevnosti in produktivnosti na delovnem mestu z eliminiranjem slabe energije, mo┼żnostjo razvijanja sposobnosti, zni┼żevanjem stresa, spodbujanjem k ┼íportu, zdravimi prigrizki in prepoznavanjem dobrega dela, si s tem krepite svoje super mo─Źi in postajate pravi super junak.

┼Żelite pri─Źeti pot do super heroja svoje pisarne? Pridobite ┼íkatlo skrbno izbranih prigrizkov za svojo ekipo ┼íe danes. Kliknite tukaj za ve─Ź informacij.

1 komentar

Dodajte svoj komentar

┼Żelite kaj dodati?
Z besedo na plan!

Oddaj svoj komentar

Va┼í e-naslov ne bo objavljen. * ozna─Źuje zahtevana polja